Onze Behandelingen
Een gezonde glimlach is onze prioriteit
Angst voor de tandarts
Angst voor de tandarts bestaat al heel lang en is voor veel mensen een groot probleem. Bijna een miljoen Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat ze niet meer naar de tandarts durven te gaan. Als tandarts weet je dat en houd je daar rekening mee.
Mensen hebben soms een enorme tandarts-angst uit het verleden. Achteraf verbazen zij zich dan over de vlotte en zachtaardige behandelwijze en zijn ze blij dat de behandeling zo voorspoedig is verlopen. Elke tandarts bij ons doet zijn best om je te begeleiden, ook al heb je angst voor de tandarts. Door rustig te blijven en uitleg te krijgen, blijken behandelingen uiteindelijk bijzonder mee te vallen en kan de angst vaak na enkele bezoeken gereduceerd worden.
Afstemmen behandelplan
Aan de hand van al deze informatie stellen we een persoonlijk behandelplan voor u op. We bespreken samen met u de prognose, de verschillende behandelopties en de eventuele behandelrisico’s, bijvoorbeeld de kans op terugkeren van de infectie na de behandeling. Ook ontvangt u de begroting, zodat u vooraf inzicht heeft in de kosten.
Wortelkanaalbehandeling
De wortel van een tand bevat bindweefsel, zenuwen en bloedvaten. Wanneer het weefsel ontstoken is, kan een wortelkanaalbehandeling de oplossing bieden. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Uw behandelaar is ervaren in het toedienen van een verdoving. Als de zenuw in het wortelkanaal helemaal door de infectie is afgestorven, is een verdoving niet altijd nodig. U kunt dan zelf uw voorkeur aangeven.
Een wortelkanaalbehandeling wordt als volgt uitgevoerd:
- Eerst boort de tandarts een opening in de tand of kies om toegang tot het kanalenstelsel te krijgen.
- Met een handvijltje of een roterende vijl wordt de inhoud van de kanalen weggenomen en worden de kanalen iets breder gemaakt. Dit is nodig om ruimte te maken voor het desinfecterende spoelmiddel.
- Daarna vult de tandarts de opening en het wortelkanaal op met vulmateriaal. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten.
- De wortelkanalen zijn gereinigd en gevuld en u zult merken dat de klachten snel verdwijnen. Wel kunt u een aantal maanden tot een half jaar na de behandeling nog milde klachten ervaren. Dit hoort bij het normale genezingsproces. Het kan zelfs nog enkele jaren duren voordat het volledig is genezen.
- Zoals altijd is goede nazorg en een goede mondhygiëne erg belangrijk.
Parodontale behandeling
Een groot deel van de tanden en kiezen is zichtbaar boven het tandvlees, maar het grootste deel van het gebit zit in het tandvlees. Dit deel van de tand is de wortel en staat vast in het kaakbot. Het kaakbot is de fundering van de tanden en heeft een belangrijke rol (denk aan de fundering van een huis).
Parodontitis is een tandvleesontsteking, waarbij tanden en kiezen los gaan staan door een aantasting van het fundament (kaakbot). Uiteindelijk kan dit leiden tot verlies van tanden/kiezen. Parodontitis is meestal een pijnloze ontsteking en je merkt hooguit bloedend tandvlees of het terugtrekken van het tandvlees.
De diagnose wordt gesteld door het doen van een tandvleesmeting, waarbij de conditie van het tandvlees wordt beoordeeld. Tevens wordt het kaakbot bekeken op röntgenfoto’s.
De ernst van de ontsteking kan beïnvloed of versneld worden door verschillende factoren, bijvoorbeeld: roken en stress of andere gezondheidsproblemen.
Daarbij heeft ontstoken tandvlees (in feite een groot wondoppervlakte) ook invloed op uw algemene gezondheid. Er zijn vele relaties aangetoond van ontstoken tandvlees met hart- en vaataandoeningen, diabetes en bijvoorbeeld reuma.
Voor parodontitis behandeling moeten de oorzaak van de ontsteking en de bacteriën in de tandplak verwijderd worden. Dit moet zowel boven als onder het tandvlees gebeuren. Het verwijderen van de plak boven het tandvlees zal door de patiënt zelf gedaan moeten worden.
Voor parodontitis behandeling moeten de oorzaak van de ontsteking en de bacteriën in de tandplak verwijderd worden. Dit moet zowel boven als onder het tandvlees gebeuren. Het verwijderen van de plak boven het tandvlees zal door de patiënt zelf gedaan moeten worden.
Kronen, onlays en bruggen
Wat zijn kronen?
Wanneer u te maken heeft met verzwakte of ontbrekende tanden of kiezen, bieden kronen en bruggen de oplossing. Een kroon is een porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt ter versterking of verfraaiing.
Wat zijn bruggen?
Wanneer meerdere tanden of kiezen ontbreken, plaatsen we een brug. Een brug is een overspanning tussen twee tanden of kiezen waarbij er een dummy (neptand) tussen geplaatst wordt. Niet alleen ziet dit er beter uit, maar het zorgt ook voor een beter kauwvermogen.
Wat is een onlay?
Een onlay is een alternatief voor een vulling of een kroon. Een onlay herstelt – naast beide kanten van de tand – ook het kauwvlak van uw tand. Met behulp van een digitale scan maken we de onlay op maat. Vervolgens wordt deze in uw kies bevestigd en deels over uw kies geplaatst.
Kronen, bruggen en onlays kunnen jarenlang meegaan.
Kunstgebit en protheses
Van eigen gebit naar kunstgebit. U krijgt een kunstgebit. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw tanden zijn immers uw eerste blikvanger.
Verdoven
Ziet u op tegen een bepaalde behandeling, zoals het boren? Dan kunt u de tandarts altijd om een verdoving vragen. Dit is voor ons geen enkel probleem! Het gebied rondom de tand of kies die wij gaan behandelen, zullen wij (lokaal) verdoven.
Voorwaarden voor een verdoving
Voordat de tandarts u een verdoving geeft, is het belangrijk dat hij goed op de hoogte is van uw gezondheidssituaties en van uw medicijngebruik. Soms kan de tandarts ook zonder verdoving boren. Overleg daarom altijd met ons wat het beste is op dat moment.
CBCT-onderzoek
Een CBCT-scan is eigenlijk een driedimensionale (3D) röntgenfoto. CBCT staat voor “Cone Beam Computed Tomography”. U heeft misschien wel eens gehoord van een medische CT-scan of een CAT-scan. Dit is een vergelijkbare technologie, echter door gebruik te maken van een kegelvormige bundel (cone beam), kunnen we bij een CBCT scan de informatie die we nodig hebben met aanzienlijk minder straling verkrijgen.
Waarom heb ik CBCT-scan nodig?
Tandartsen schrijven een CBCT-scan voor om een aantal redenen. Soms willen we voor de operatie of het plaatsen van een implantaat een 3D-beeld zien voor uw veiligheid. Andere keren moeten we de kaakgewrichten, sinussen of een ongewone anatomie zien.
Wat zijn de meest voorkomende toepassingen?
Tandheelkundige CBCT-scans worden door tandartsen, orthodontisten, endodontologen, gnathologen of kaakchirurgen vaak gebruikt voor:
- Chirurgische planning voor geïmpacteerde tanden of verstandskiezen;
- Diagnose van een temporomandibulaire gewrichtsaandoening (TMJ);
- Nauwkeurige plaatsing van tandheelkundige implantaten;
- Evaluatie van de kaak, de sinussen, de zenuwkanalen en de neusholte;
- Opsporen, meten en behandelen van kaaktumoren;
- Het bepalen van de botstructuur en de stand van de tanden;
- Lokaliseren van de oorsprong van pijn of pathologie;
- Trauma, waarbij andere röntgenopnamen onvoldoende informatie bieden;
- Cephalometrische analyse;
- Reconstructieve chirurgie.
Wat zijn de risico’s van een CBCT-scan?
Hoewel relatief laag, veroorzaken tandheelkundige CBCT-scans enige blootstelling aan straling; de hoeveelheid blootstelling is ongeveer gelijk aan het nemen van een vijf uur durende internationale vlucht met een vliegtuig. Vanwege de blootstelling aan straling worden scans over het algemeen niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en moeten ze met voorzichtigheid worden gebruikt bij de pre-orthodontische evaluatie van kinderen.
Feedback? Laat het ons weten!
Bij Tandartspraktijk TAO zijn we toegewijd aan het leveren van de hoogste kwaliteit tandheelkundige zorg aan onze patiënten.
Uw beoordeling helpt ons niet alleen om onze diensten te blijven verbeteren, maar helpt ook anderen die op zoek zijn naar een betrouwbare tandarts.
Wij danken u bij voorbaat dat u de tijd neemt om ons te helpen u beter van dienst te zijn.